Cunoasteti simptomele psoriazisului?

Daca v-ati interesat cu privire la simptomele psoriazisului atunci cunoasteti faptul ca acestea difera de la individ la individ, si de la o forma la alta, de la usoara, la moderata si severa insotita de dureri.
Simptomele psoriazisului depind de asemenea si de tipul acestuia. Simptomul caracterizat prin aparitia de placi pe piele, care se crapa si dau senzatia de mancarime si de arsura, sau oricare combinatie dintre acestea, sunt comune tuturor tipurilor de psoriazis. Ceea ce diferentiaza tipurile de psoriazis este, de obicei, locul unde apar aceste leziuni.
Placa psoriazica este leziunea specifica si cea mai comuna. Apare in zonele de extensie a corpului, in zona genunchilor, coatelor, scalpului, dar poate fi intalnita si la nivelul unghiilor, gurii sau zonei genitale. Placa psoriazică este bine delimitată, rotund ovalară, de dimensiuni variabile, roşie, acoperită de "coji" albe sidefii, uşor detaşabile.
Psoriazisul gutat sau „în picături”, prezinta leziunile foarte mici, de cativa milimetrii, rosii, punctate, ce pot fi prezente pe intreaga suprafata corporala. Poate fi asemanat cu acneea. Punctele rosii tind sa apara relativ rapid pe piele, la 2-3 saptamani de la captarea unei infectii streptococice, cum ar fi amigdalita sau alta boala, precum varsatul de vant sau o simpla raceala.
Psoriazisul inversat afecteaza in mod obisnuit partile mai “sensibile” ale corpului. In acest caz, leziunile apar in pliurile corpului, in zona feselor, sanilor, axilei sau in jurul organelor genitale. Cei ce sufera de psoriazis inversat nu manifesta placa psoriazica, dar senzatia de prurit (mancarime) este foarte intensa. De asemenea, in loc de "cojile" de pe piele, pacientii prezinta zone de piele mai fine si mai stralucitoare.
Din fericire, psoriazisul pustular este cea mai rar intalnita forma de psoriazis. Se caracterizeaza prin existenţa pustulelor, leziuni mici care conţin un lichid gălbui, asemănător cu puroiul, ce apar in numar relativ mic, inregistrandu-se totusi rare cazuri in care acestea au cuprins tot corpul. Prezinta simptome precum febra, dureri de cap, stare generala proasta, dureri ale articulatiilor, greata, apetit scazut. La inceput se observa o inrosire a pielii, apoi incep sa erupa pustulele. Apar de obicei in zona sezutului si alte zone “sensibile”. In primele luni este posibil sa observati caderea parului in zonele afectate. Cand boala se stabilizeaza, si simptomele tind sa se amelioreze.
Psoriazisul artropatic reprezintă asocierea leziunilor cutanate de psoriazis cu afectarea articulaţiilor. Simptomele constau în dureri articulare, atât în repaus cât şi la mişcare, tumefacţia articulaţiilor şi a ţesuturilor moi din jurul articulaţiilor, reducerea amplitudinii mişcărilor articulare. De asemenea, pacienţii pot prezenta dimineaţa senzaţia de dificultate la primele mişcări articulare şi senzaţie de oboseală. Afectează articulaţiile mici de la mâini şi/sau picioare (pumni, călcâi) dar poate afecta orice articulaţie, inclusiv articulaţiile mari (genunchi, coate etc.) sau coloana vertebrală.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu